dinsdag 24 juli 2012

schooltuin, pluktuin en zonnepanelen


Even naar het schooltuintje gefietst en daar waren deze prachtige bloemen! Een walhalla voor vlinders en bijen! De dagpauwoog was nog niet zo gemakkelijk te fotograferen, telkens als ik afdrukte waren z'n vleugeltjes dicht. 



Daarna hebben we tuinbonen geoogst op de Pluktuin 'de bioakker'. Bij het bedenken van ons avondmenu wil ik daar weer vaker gebruik van gaan maken. We willen groenten biologisch, dan is betaalbaarheid wel een must. Op de pluktuin geoogste groente kost ongeveer de helft van wat hetzelfde kost op de markt. Dan is biologisch heel haalbaar, het moet alleen meer mee in de planning. Nu in de vakantie is dat geen probleem natuurlijk, helemaal niet met dit mooie weer!

Wij hebben lekker vakantie maar iets 'in' ons huis heeft dat niet; onze zonnepanelen! Vanochtend zagen we al in de krant dat vandaag én morgen van zonsopgang tot zonsondergang de zon zou schijnen, 16 uren per dag! We hebben het geweten, de hele dag hoorden we de ventilatoren van de omvormers, er werden overuren gedraaid. Regelmatig keken we in de meterkast en het blijft fascineren; een elektriciteitsmeter die achteruit draait! Sinds maart van dit jaar liggen de panelen op ons dak en in de vierenhalve maand die sindsdien voorbij gingen gebruikten we ongeveer 160 KwH. Op een jaarverbruik van anders ongeveer 2000 KwH zijn we heel benieuwd naar de eerstkomende jaarafrekening!

Geen opmerkingen: