vrijdag 7 september 2012

appelkruimeltaart en frambozen

Eén leuke bijkomstigheid van het hebben van appelbomen is dat er soms appeltjes uitvallen met een plekje. Die kun je niet bewaren... die moeten snel worden verwerkt. Tja, de oplossing ligt voor de hand; we bakken er iets lekkers mee! In dit geval ging het om 5 appels van 2 verschillende bomen, het werd een ovenschaal met appelkruimeltaart. Ik heb het recept eens opgeduikeld uit een consuminderboek, welke dat was dat weet ik niet meer. In de loop van de tijd is daar een eigen variant op ontstaan. 
Het recept is als volgt;

appels in stukjes snijden (het kan met 1 maar ook met 5 appels, maar net wat je hebt)
in de (ingevette) ovenschaal leggen, strooi daar wat kaneel over en doe er een hand rozijntjes bij.
Voor het kruimeldeeg hussel je de volgende ingredienten door elkaar (niet kneden, rul laten)
140 gr meel
60 gr havermout (maakt knapperig)
100 gr vloeibare boter (of 150 gr gewone boter)
100 gr suiker
snuf zout.
dit gaat óver de appeltjes
doe ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden


Het was de bedoeling dat de taart als toetje gegeten zou worden maar helaas, dat heeft ie niet gehaald... na schooltijd hebben we 'm verorberd om het begin van het weekend te vieren. (Dat is het lot van een lekker recept)


Vanavond zie ik tussen de takken opeens deze frambozen rijp zijn! Ongelooflijk wat een rijk gevoel al die oogst uit eigen tuin. Het is heel bijzonder om te ervaren hoe ontzettend veel eetbaars er in je tuin kan groeien als je de ruimte goed benut. Dat is niet in één keer ontstaan, dat is een proces van jaren waarbij steeds weer iets werd toegevoegd of vervangen; Is dat eenmaal gebeurd dan pluk je daar de jaren daarna (letterlijk) de vruchten van!

Geen opmerkingen: