zondag 14 oktober 2012

creatief met draden, het Openluchtmuseum én lekker vegetarisch; linzensoep met kokos!

Onze jongste krijgt vandaag een lesje vingerhaken van haar grote broer en zus. En omdat dat vingerhaken toch wel erg leuk is om te doen wordt er druk gewerkt door alle drie. En als er dan gewerkt wordt bedoel ik ook écht gewerkt; een fabriek is er niets bij en dan met 3 draden tegelijk! Dat geeft al gelijk een dikke bol, er worden breinaalden nummer 10 tevoorschijn getoverd en oudste begint met het breien van een tas! Het grappige is dat dat allemaal gebeurd zonder bemoeienis van ondergetekende en dat stemt mij trots! Jong geleerd, iets minder jong opnieuw gedaan...


Met de draden worden ook kastanjes versierd tot spinnenwebben. Op de foto zie je het misschien niet zo goed maar er hangt een spinnenweb voor het raam, de wolken zijn de weerspiegeling van de wolken buiten en rechtsboven zie je een spin, mét zijn schaduw. Als hij wijs is huurt hij dit web, dat scheelt hem een hoop werk...


Na het middageten stappen we in de auto om een middagje door te brengen in ons favoriete museum; het Openluchtmuseum in Arnhem. We doen een rondje met de tram, zijn bij de voorstelling in HollandRama en lopen nog kriskras door het park, genietend en indrukken opsnuivend. Met een museumjaarkaart kun je dat af en toe doen, je hoeft niet alles te zien, een andere keer weer iets anders.

lekkere symmetrie uit grootmoeders tijd!
Omdat we het plan hadden een middag eropuit te gaan had ik vanochtend al het eten gemaakt. Ik ken mezelf; komen we rond 17 uur Zutphen binnen rijden dan is de verleiding groot iets makkelijks te halen. En het gerecht voor vandaag is erg lekker en kán vantevoren gemaakt worden. Ik maak linzensoep en doe die, na kort koken, in de hooikist. Daar gaart ie verder na en als we thuiskomen is de soep klaar om te eten (nog kort verwarmen op het fornuis). We eten de soep met afbakbroodjes, kruidenboter én een gekookt ei.


je maakt de soep zo;
snijd 2 uien in ringen en fruit die in een pan samen met 
2 teentjes knoflook en 
een theelepeltje sambal
Voeg 3 afgestreken dessertlepels kerrie toe en fruit even mee
Doe er 1,5 liter bouillon bij en
200 gram gewassen rode linzen
(vandaag ging er een stuk pastinaak in, wortel kan ook, of aardappel...)
Breng aan de kook en kook gaar (of doe in de hooikist)
Vlak voor het eten doe je er een kwart blok santen in (of bv een half blikje kokosmelk)
goed oplossen en verwarmen... klaar

Geen opmerkingen: