zaterdag 24 november 2012

een kadootje, kadootjes, nóg een kadootje en héél veel speculaas!

Eindelijk is het dan zover... Sinterklaas is aangekomen in Zutphen en te zien aan het aantal pieten kan íédereen in Zutphen vanavond zijn schoen zetten! Ons eigen pietje (schoorsteenzwart gemaakt met een kurk, kurk even laten branden, uitblazen en góéd laten afkoelen)   ontdekt bij het naar huis lopen dat er een kadootje drijft in de IJssel, nou maar hopen dat dat niet net óns kadootje is...


Er hangen zelfs 'kadootjes' in de bómen! Deze boom staat langs de openbare weg. Zo tegen het licht in gefotografeerd zie je niet zo goed wat het is, maar ik zal het vertellen; het zijn appels! We hebben een tijdje geleden een appel van deze boom laten determineren door een pomoloog, het is een zaailing, de smaak is niet bijzonder maar door de appelmoes met ook andere appelsoorten smaakt ie prima!

...zie het fruit hangt in de bomen...
En op de terugweg naar huis springt mama weer van de fiets... van deze bielzen móét een foto gemaakt worden!

doe mij maar dit soort kadootjes....

Na de lunch gaan we een bakplaat met speculaas bakken. Zullen we een kleine of een grote portie doen? We gaan voor de grote. Tijdens het kneden wordt er op het raam geklopt. Er staat een pietje voor de deur met een grote tas met... speculaas! Die hebben we een tijdje geleden gekocht van de gymnastiekvereniging. 
Het is niet anders, vanavond eten we als voorafje speculaas, speculaas als hoofdgerecht en als toetje speculaas!



speculaas op bakplaat
(zoals mijn vader vroeger speculaas bakte)

525 gr bloem
100 gr zelfrijzend bakmeel
375 gr bruine basterdsuiker
440 gr boter
4 afgestreken eetlepels speculaaskruiden
snuf zout

Na het kneden, klein scheutje melk erop gieten en  aandrukken/gladmaken met lepel 
overtollige melk er weer afgieten

25 minuten op 160/180 graden



1 opmerking:

Trudy zei

Gezellig logje weer! Grappig die foto van de bielzen, je moet er maar oog voor hebben. En dankjewel voor het speculaasrecept. Nu staat er hier een appeltaart met kiwi en peer extra in de oven, maar ik ga het recept ook zeker nog uitproberen!