donderdag 6 december 2012

afvaluitdaging, stoofpeertjes en HARTige taart

Zie je hem (of haar) daar staan tussen de reuzen? Ons vuilnisemmertje! In Zutphen is het allemaal prima geregeld wat het ophalen van huisvuil betreft. Plastic wordt apart opgehaald, net als papier, drinkpakken, blik en glas. Een aantal jaren geleden startte in Zutphen het per aanbieding betalen van het legen van de groene en grijze kliko. Zo kon je invloed krijgen op wat je moet betalen door je afval te verminderen en je kliko's minder vaak aan de weg te zetten. Je kon kiezen voor een grote of een kleine kliko (240 of 140 liter) en de aanschaf van compostvaten werd gepromoot met bijbehorende lesavond 'composteren'. We kozen voor een kleine grijze en een kleine groene container. We schaftten een compostvat aan, en later nog één en volgden de cursus. Het is een sport ons afval zoveel mogelijk te scheiden, voor het milieu én voor onze portemonnee! De groene kliko gaat nooit meer aan de weg. Dat komt door de 2 compostvaten. De grijze kliko ging in 2011 9x aan de weg. Hoeveel dat dit jaar zal zijn gaan we zien op de jaarafrekening. De grijze vuilnisemmer is onze plasticbak én extra stoel voor bezoek. De gele bak is onze papierbak én extra stoel voor bezoek. Het vuilnisbakje heb ik even naar gezocht, er moest namelijk een broodzak in passen, die heb ik namelijk altijd op voorraad ;-)


Op dit moment ruikt het in de keuken naar stoofpeertjes! Gisteravond heb ik ze geschild en een nacht in de pan laten staan met rietsuiker. Af en toe omgeschud en zo stonden ze vanochtend al aardig in hun eigen vocht. Een scheut water erbij en in de snelkookpan heb ik ze zonet 4 minuten (!) op druk gekookt (in het kookboek staat 2 tot 3 uren koken, dat scheelt nogal ;-). Resultaat; ze zijn heerlijk gaar en ruiken zo mogelijk nóg lekkerder! Helemaal iets voor vandaag met die sneeuw... 


Gisteravond maakt ik deze 'de-groentela-moet-leeg-HARTige-taart'. De bodem van bladerdeeg bestrooid met havermout en daarop geroerbakte prei/wortel/bleekselderij/lenteui/bloemkool. Een bekertje creme fraiche losgeklopt met 2 eieren, 2 teentjes knoflook, een half zakje geraspte kaas erbij en erover gegoten. Daar een tzatziki salade van 2 komkommers bij die ook nog in de koelkast lagen (yoghurt, knoflook als dressing). Zo hebben we heerlijk gesmikkeld en is er weer ruimte in de koelkast!





Geen opmerkingen: