zondag 31 maart 2013

dagje Amsterdam...

Wat hebben we geluk met het weer vandaag! De afgelopen dagen was het zo koud en winderig dat vandaag echt een kadootje was... Om half 10 rijden we naar Amsterdam om een geweldig markt te bezoeken; de Pure Markt in Park Frankendael (Watergraafsmeer). Sommige dingen worden na een aantal keren een traditie, vooral als iedereen van het gezin het leuk vindt. We parkeren onze auto voor Frankendael en wandelen dan eerst naar de Coffee Company. Een lekkere kop koffie en een muffin later lopen we heerlijk over een ons bekende markt. Heel veel stands met veel pure en ambachtelijk gemaakte producten; verrukkelijk eten, snuisterijen, kleding. De sfeer is als altijd erg gemoedelijk en dat daarbij dan ook nog de zon schijnt maakt het helemaal goed. We kijken lekker rond en verzamelen ondertussen alle onderdelen voor een heerlijke lunch.


Rond twee uur lopen we het Tropenmuseum binnen. De kinderen sluiten aan bij een happening met de naam MixMax Brasil en duiken, onder begeleiding, onder in Braziliaanse sferen. Na een uur mogen ouders aansluiten en krijgen we van de hele groep kinderen een voorstelling waar de vonken vanaf spatten. Een aantal jaren geleden was er eenzelfde happening, toen met China als thema. De moeite waard om in de gaten te houden en omdat we een Museumjaarkaart hebben voor ons helemaal aantrekkelijk om te bezoeken...

Geweldig om 'in het Braziliaanse dorp' gerecycled plastic te zien, wat daar allemaal van gemaakt wordt! Maar... statiegeld heeft toch mijn voorkeur ;-). Maar, wel héél mooi!




Na een wandeling door het Sarphatipark (waarover we hadden gelezen in de Trouw, burgers die het park onderhouden, leuk om te zien!) gaan we eten bij ons favoriete restaurant in Amsterdam; Eetcafe Ibis aan de Weesperzijde! We eten lekker met onze handen en met z'n allen van één groot bord.


Zo, wij kunnen er weer eventjes tegen! Heerlijk om in Amsterdam rond te lopen, ook heel fijn om weer bij ons eigen houtkacheltje te kruipen...

zaterdag 30 maart 2013

slaa, verrassingen en een réuze give-away!

Als de lente dan niet naar ons komt, dan gaan we er zelf gewoon werk van maken! Vandaag gaan er zaadjes in potjes zoals paprikazaadjes, verschillende minitomatensoorten en andere zaadjes met prachtige Latijnse namen die ik opgestuurd kreeg van een nicht. We gaan ons laten verrassen!



En dat verrassen gaat hier heel letterlijk gebeuren! Eetbaar is het wel maar daar is het ook mee gezegd. Geen idee wat we in dit potje gezaaid hebben en dat vind ik errug leuk! Dankjewel J, je gaat er later vast nog eens iets van zien...


Een tijdje geleden schreef ik over het beginnen met een volkstuin... vanochtend nog zaaide ik daarvoor van alles. Vanmiddag bleek mijn volkstuinplan toch anders te gaan lopen. Door buiten mij liggende oorzaak verliep het toewijzen moeizaam en ontstond er een negatief gevoel rond 'mijn' stukje. Vandaag besloot ik mijn gevoel te volgen en mijn stukje grond terug te geven. Het is goed zo. Mijn blik dwaalde gelijk door onze eigen tuin; als we nou eens 'dit daar en dat zo'... Ik ga het eetbaarder maken van mijn eigen tuin weer eens een boost  geven. De materialen heb ik er tenslotte al voor aangeschaft.

En toen kreeg ik het volgende idee; Ik kocht destijds een zakje pompoenpitten om reuzepompoenen te kweken. Er zitten er een aantal in het zakje waarvan ik er zelf nu niet meer dan 1 ga gebruiken. Wie vindt het leuk een pit opgestuurd te krijgen? Laat het dan even weten. De pit kan van begin mei tot half juni in de grond. Enige voorwaarde is dan wel... dat je me het uiteindelijke formaat van je pompoen nog eens laat weten. 


vrijdag 29 maart 2013

schandálig lekker!

Het begin van een paar vrije dagen! We gaan uitslapen hebben we bedacht maar nee hoor, de afgelopen dagen is iedereen juist vroeg wakker. Komt het omdat het 's ochtends vroeger licht wordt? Rond zes uur gaan hier en daar al luikjes open. 

In de kast staat een pak broodmix en als avondeten is pizza besteld... Dat betekent 'ovenuren' draaien! Van het pak broodmix maken we het 'appelverwenbrood' waarover ik las op het blog van jente (en zij heeft het van de gulle aarde, op dit laatste blog vind je ook het recept). We volgen de instructies met daarop één aanpassing... Tussen alle stappen door strooien we met de suiker. We hopen dat het brood op die manier wat 'suikerbroodachtig' wordt. Dus op de tafel voor het uitrollen van het deeg; meel én suiker. In het bakblik voordat het deeg erin gaat; suiker. Over het geheel voor het de oven ingaat; ook suiker. 



En aan het eind maken we abrikozenjam warm, dat gieten we eroverheen...


Met de deegslierten die we teveel hebben maken we appelrolletjes en kaneel/suikerbolletjes in een apart bakblik.


Daarna de proef op de som... hoe lekker is dit brood? Ik kan jullie het volgende melden; (een grapje bij ons thuis) Er is iets mis met dit brood, weet je wat? Het is té lekker of beter nog... het is schandálig lekker!

donderdag 28 maart 2013

home (made) is where the heart is...

Mevrouw Pardoes had me al gewaarschuwd... als je er één keer mee begint kun je er niet meer mee ophouden! Dat blijkt helemaal waar te zijn... Vanochtend dronk ik koffie met een vriendin, ik liet haar trots mijn zelfgemaakte stempels zien en zie daar, de kiezelsteenwerking! Het enthousiasme sprong over. Toen ik vanmiddag bij de plaatselijke creawinkel zocht naar stempelkussentjes rekende vriendin net een gutssetje af! Stempels maken is écht leuk! Hieronder (één van...) mijn nieuwe maaksels. Het hartje is erg belangrijk, die verwijst naar meegebakken en meegeroerde liefde! 


Vanochtend vonden we op onze deurmat weer 3 paaseitjes! De paashaas is écht erg aktief in onze wijk! En voor het geval hij met Pasen ons huis niet meer kan vinden zijn vandaag de steentjes mooi pastel gekrijt. Welkom paashaas!


woensdag 27 maart 2013

een lekker en leuk kinderfeestje

We kijken terug op een fijn geslaagd feest! Jongste mag vantevoren kiezen; een feestje buitenshuis, dan mag je 5 meisjes uitnodigen, een feestje thuis dan mag je 7 meisjes uitnodigen. De keuze was snel gemaakt; het feest vieren we thuis en dus springen er na schooltijd 8 'kleine' meisjes om ons heen. Oudste was er ook. Zij is bijna 12 en wilde wel graag helpen bij het feestje. De eerste wens die werd ingewilligd was 'hartjespannenkoeken'! Vorig jaar stonden we met een vormpje één voor één hartjes te bakken, ieder gastje één en dan verder op gewone pannenkoeken. Dit jaar knipte ik een malletje van karton en waren álle pannenkoeken hartjespannenkoeken! Dat kon op twee manieren, kijk maar;



Met de buikjes vol gaan we daarna lentedingen doen! We verven terracotta potjes (tandenborstels zijn weer de favoriete kwasten) en fohnen die droog...


 Daarna beplakken we de potjes met hartjes, lieveheersbeestjes en bloemetjes...

mooi gekozen, die schutkleur ;-)
 De toetjes die we na de pannenkoeken hebben gegeten krijgen ook een functie, nou ja, de bakjes waar ze inzaten...


We beplakken ze met véél paasstickertjes, vullen ze met watjes en zaaien er dan tuinkers op...


Dan de jassen aan; aarde in de potjes, een pompoenpit erin en een plantenstekertje erbij...


De potjes en bakjes gaan als meegeefkadootje mee naar huis, daarmee hebben we fijn een zakje snoep omzeilt... Maar voordat we naar huis gaan... eerst chocoladefonduen! Sommige vriendinnetjes hoopten er al op; dat deden we namelijk vorig jaar ook! En ik moet zeggen... het is ook wel heel erg lekker! Als de buikjes gevuld zijn, er mooie chocoladesnorren zijn verschenen en iedereen een beetje moe is halen we nog een groot springtouw tevoorschijn. We gaan nog even springen buiten! Het touw aan een lantaarnpaal en papa die draait en dan... met z'n allen tegelijk springen! Ik zou zin hebben om mee te doen maar... moeder wachtte de schone taak van opruimen. Met een heel fijn gevoel over de middag en een compliment voor oudste die geweldig heeft geholpen. Haar reactie na het feestje was... wat was het leuk! Maar ik wist niet dat het zóveel werk was!...



dinsdag 26 maart 2013

een appel en een peer; eigen oogst!

Vandeweek stuurde mevrouw Pardoes mij een mail met de aankondiging voor een workshop 'stempel maken' aan haar keukentafel. Leuk! Dat wil ik wel leren! De week is een beetje druk met verjaardag, trakteren en kinderfeestje maar ik besloot me toch aan te melden.

Vanochtend heb ik 2 stempels gemaakt! Ik had me voorbereid ;-) en een afbeelding van een mooie appel en een mooie peer gezocht...


En zie hier het resultaat! Wat leuk om te doen! In de stad heb ik mezelf getrakteerd op een guts-setje en bij de Action kocht ik 5 grote gummen. Stempelkussentjes heb ik al jaren in de kast liggen, die komen nu goed van pas. Ik zie een wereld aan mogelijkheden voor me. Wat moet het leuk zijn om voor iemand een stempel te maken, kan het persoonlijker?


Mevrouw Pardoes is van plan vaker creatieve workshops te geven aan haar keukentafel. Ik hou haar aanbod vanaf nu goed in de gaten want zeg nou zelf... wat is er nou leuker dan zelf dingen maken?

maandag 25 maart 2013

Zutphenaren en Zutphenezen...

Voor jongste zing ik een Fries liedje, ze zingt mee en vraagt dan; wat zing je eigenlijk? Ik vertaal voor haar de tekst. Ze denkt even na en zegt dan; jij komt niet uit Zutphen he?

Toen we in Zutphen kwamen wonen hoorden we van iemand dat er een verschil is tussen Zutphenaren en Zutphenezen.  De eerste zijn 'import', de laatste zijn geboren en getogen in Zutphen. We kregen wat handreikingen en tips om goed in te burgeren ;-) want helemaal vanzelf zou dat niet gaan werd voorspeld.

Zutphen met op de voorgrond 'de Bleek' een heel oude boomgaard!
Van vroeger herinner ik me nog wel, als Groningse (met een Drentse en een Friese ouder), het steeds maar benadrukt worden van het verschil tussen Friezen en Groningers. Ik moet zeggen; het ging er vaak meer over in de gesprekken en grappen dan dat het bleek in de praktijk. Geboren op de grens van beide provincies groeide ik op in Groningen en ging ik naar school in Friesland. Later toen ik in Amsterdam woonde werden Friezen en Groningers juist weer meer gezien als eenheid; mensen van het platteland.  Soms dachten mensen iets Zeeuws of Limburgs aan  mijn tongval te horen...

Bepaalde eigenschappen koppelen aan een bepaalde streek is helemaal niet handig. Overal wonen aardige en minder aardige mensen. Hebben sommige mensen het hart op de tong, zijn andere meer introvert. Overal wonen mensen die gewoon zijn... wie ze zijn! Aanpassen is niet nodig, jezelf proberen te zijn wel!

In die zin vind ik het volgende heel grappig;
Op ons adres wonen 5 personen. Het zijn 3 Zutphenaren en 2 Zutphenezen. Ze komen uit de provincies Groningen, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn allemaal heel verschillend maar dragen wel dezelfde achternaam. Bij deze bedenk ik voor ons gezin het volgende stempeltje;

  we zijn Zutphens!

Met dat inburgeren in Zutphen is het 11 jaren geleden erg meegevallen. We kregen een warm onthaal door Zutphenaren en Zutphenezen in onze straat. Home is where the heart is; voor ons is dat nu; Zutphen!

zondag 24 maart 2013

met JA je nieuwe jaar beginnen!

Het is een feit; 7 jaren! De kaarsjes zijn uitgeblazen, de kadootjes uitgepakt. De slingers laten we nog even hangen voor het kinderfeestje komende woensdag...

onze favoriet; caketaart met abrikozenjam, slagroom en veel
versierselen

Over kadootjes gesproken...  vanmiddag eten we, helemaal niet vervelend ;-), de restjes van de taarten op. Wat een kadootje om op de brownies 'JA' te zien staan. Een restje van JARIG, mooi om met JA je nieuwe jaar te beginnen! (Trouwens geweldig leuk de taartdecoratieset bloem/vlinder die de AH nu te koop heeft, met twee rolfondantkleuren maakten we vandaag prachtige versieringen op onze taarten!)


zaterdag 23 maart 2013

kiezelsteenwerking en paasmaaksels

Dankjewel JeeBee voor je alternatief voor de olievlek; de kiezelsteenwerking! Het lijkt me een prachtige vervanging. Er ontstaan ringen in het water als je er een steentje in gooit, en volgens mij... verspreiden die zich nog veel sneller dan een olievlek. Beter dus!

Na kort familieberaad gaan we aan de slag... de kookwekker op 45 minuten, ieder een klus en kijken hoe ver we komen. Dan komt er een kreet uit de gang... er is nóg een paashaas actief in onze straat! Deze kleuren eitjes hebben wij niet... Jongste is minder verbaasd dan wij; 'die komen van de échte paashaas!' is haar verklaring. (En dan denken wij weer; wie zal die échte paashaas zijn?)


Wat een kou vandaag... wij blijven binnen! Er gaan tuinkerszaadjes in eierdopjes (op natte watjes). Voor op de boterham straks met Pasen. 



We doen het houtkacheltje aan en bakken alvast voor morgen want... morgen is het 7 jaren geleden dat onze jongste werd geboren, waar blijft die tijd?


vrijdag 22 maart 2013

in Rotterdam komt het ook van de grond!

Wie zegt dat Zutphen en Rotterdam ver uit elkaar liggen? Tja, als je het hebt over kilometers reizen met de auto of in de trein dan heb je (een beetje) gelijk... Maar kijk eens wat ik vanmiddag kreeg? Deze foto's en heel veel enthousiaste apps! Als het gaat over een gedeelde overtuiging liggen Rotterdam en Zutphen (en nog veel meer plaatsen waar actief wordt opgeruimd) naast elkaar!

Onze overtuiging rond het zwerfvuilproject 'in de Zuidwijken komt het van de grond' is overgewaaid! M'n vriendin in Rotterdam startte, samen met haar kinderen, een gezamenlijke zwerfvuilopruimactie! De buurt werd gemobiliseerd en opgetrommeld en dat bleek niet voor niets...


Hoe gemakkelijk is het om een dergelijke actie op touw te zetten? Een paar kopietjes, wat punaises en een voorraadje vuilprikstokken van de Action. O nee, daarmee doe ik het echt tekort. Wat vooral nodig is is een overtuiging, wat tijd en durf. En kijk eens wat er dan gebeurt...!


Wat word ik daar blij van! Al is het nog zo klein, je kunt een verschil maken! De olievlek doet zijn werk en dat is gelijk de laatste keer dat ik het heb over olievlek (in dit geval een heel raar begrip, iemand een beter idee?). Dat wat klopt wordt groter. Als ik even tel op deze foto dan hebben met deze actie meer dan 10 kinderen meegeholpen met opruimen. Dat zijn vast kinderen die zelf nog een keer extra na zullen denken voor ze hun afval op de grond gooien. Zwaan kleef aan!

Vind je het leuk om ook een zwerfvuilactie op te starten of zelfs een initiatief wat structureler is? Gewoon doen! Het is leuk! Informeer eens bij je gemeente, ze zijn vast blij met je initiatief en hier bij ons in Zutphen zeer behulpzaam bij het slagen ervan. Ik wil je graag tips geven, mail me dan even op het mailadres wat je hiernaast ziet staan.

donderdag 21 maart 2013

een heerlijk recept en weer naar school

Wat een ongelooflijk lekker en gemakkelijk recept kreeg ik van mijn buur! Na het op een schoolfestijn te hebben geproefd maakte ik gisteren... brownies! 

Terwijl jongste nog meer eitjes en konijnen in takken hing fotografeerde ik ons baksel, dat moest snel gebeuren want heel kort daarna was het verdwenen... zo gaat dat in paastijd ;-)

Ik verklap jullie het recept, het is geschreven in cups in plaats van grammen. Een cup komt overeen met 250 ml, maar na even zoeken vond ik een maatbekertje wat ooit bij de broodbakmachine zat. Daarop stonden cupmaten aangegeven. Wel zo makkelijk! Wat ik fijn vind is dat in dit recept geen boter is verwerkt.


1 cup suiker (= incl beetje vanillesuiker of vanille extract)
1/2 cup bloem
1/3 cup cacao
snuf zout
mespunt bakpoeder
evt extra stukjes chocola/noten
doormengen en dan nog toevoegen;
2 eieren
1/2 cup olie
Uitspreiden in lage vorm, oven op 175 graden, 
20 a 25 minuten (of bij mij; toen de bovenkant droog werd, was iets langer)


Ondertussen was mijn paashaas vertrokken met een mandje met chocolade eitjes. Het duurde maar even en er bonsde iets op onze deurmat... 


Toen de bezorgdienst klaar was (en mama opeens bedacht dat er buren zijn met een hond; dus mama betreffende buren nog even ingeseind had) kon het paashazenpak weer aan het knaapje.


De waterpokken zijn bedwongen, de havermout hoeft niet meer in bad. We gaan slingers ophangen want joepie... jongste mag, tot haar grote vreugde, weer naar school!


woensdag 20 maart 2013

uniek zwerfvuil!

Op straat valt mijn oog op een heel klein kaartje. 'Dit is uniek' staat erop. Dat vraagt om een foto; uniek zwerfvuil? Dat is pas écht uniek!


Als ik het kaartje van dichtbij bekijk ben ik verrast... wat ís dit?! Is dit kaartje er door iemand neergelegd? Wat is precies de bedoeling? Voor mij is de bedoeling duidelijk! Het is voer voor mijn blogje van vandaag! 

Iets kan ongewoon, mooi, raar, zeldzaam of fantastisch zijn. Omdat jíj dat vindt!


Kijk ook eens goed naar iets gewoons, die neem ik mee voor vandaag of nog beter... die gaat in het lichtpuntjesdoosje ;-)

dinsdag 19 maart 2013

over havermout en pasen

Jongste is thuis van school. Nu ze bijna 7 is zijn dan ein-de-lijk de waterpokken gearriveerd! Ze is er gelukkig niet al te ziek van. Toen ik erover googlede las ik dat ze gewoon naar school zou mogen. Maar dat voelt niet oké. Jongste is bij mij thuis, als je ziek bent moet je lijf daarmee aan de slag (en niet met sommen en zinnen). Zo kan ik af en toe eens wrijven over dat ruggetje want kriebelen doet 't...

In de badkamer staat een zak havermout. Havermout gaat mee in bad, tot grote hilariteit van jongste. Het kriebelt tussen je tenen maar voel eens hoe zacht het water wordt! Als een perzikje komt ze uit bad, het verzacht de huid en de jeuk én het helpt de waterpokken in te drogen. Prachtig dit soort huismiddeltjes.


Als je dan toch thuis bent heb je tijd voor dit soort dingetjes. Een tak van een sering wordt paastak en de hanen die mama laatst in de kringloop vond maken het plaatje compleet. We schuiven wat met onze spulletjes en maken zo een gezellig hoekje.


Deze spulletjes vinden een ander plekje. Een tijdje geleden vond ik op een rommelmarkt dit kastje. Het hangt boven op de doorgaande route en we zetten er knutselwerkjes in. Een soort galerie aan huis ;-)


maandag 18 maart 2013

als je alles hebt...

Wat geef je 'iemand-die-geen-wensen-heeft-omdat-ze alles-al-heeft' voor haar verjaardag? Vorig jaar kreeg ze deze boomerangkaart in een gezellig versierd lijstje...


Dit jaar bedenken we wat anders en starten daarmee gelijk officieel een nieuwe traditie. Een aantal dingen zijn haar favoriet. In het kadootje zit een koektrommel verstopt gevuld met zelfgebakken kokosmakroontjes, in het potje; kruisbessenjam van onze eigen struik. Dat laatste is pure nostalgie; bij mijn ouderlijk huis stonden vroeger 2 kruisbessenstruiken. Ik verdiende een rijksdaalder per kaalgeplukte struik (en trotseerde daarvoor heel graag die nare stekels). Nu verhuizen de kruisbessen in jamvorm van Zutphen naar het Hoge Noorden waar de jam, net als vroeger, met veel smaak wordt gegeten.


voor oma versieren we het potje 'in stijl!'

Leuk eigenlijk om een kadootje op deze manier zelf te maken! Bakken is voor mij pure ontspanning. Jam, daarvan hebben we altijd veel. Tuurlijk kun je voor een kadootje ook naar de winkel gaan, maar een zelfgemaakt kado is anders; daar is liefde in meegebakken (of geroerd ;-)

zondag 17 maart 2013

lichtpuntjes gezocht

We zijn een dagje met familie op pad. Ergens op de Veluwe, en dat doen we al jááren!
Sinds kort staan op een aantal muren wijsheden, leuk, daarvan maak ik wat foto's. Onderstaande in 2 delen. De uitspraken van Cruijff zijn altijd bijzonder. In eerste instantie denk ik er niets mee te kunnen maar dan opeens denk ik; natuurlijk, het is waar! Wat hier staat zie ik de laatste jaren zelf bevestigd. Er waren wat boeken nodig om mijn ogen te openen zoals Eckhart Tolle 'een nieuwe aarde', Berthold Gunster 'de kracht van het omdenken', Deepak Chopra 'de zeven spirtuele wetten van succes' en meer van dat soort boeken.


achter het hartje schijnt de zon!
 De volgende vind ik ook mooi, al wil ik hem zelf graag veranderen in; 'Wees zuinig op je wortels, je hebt ze nodig om te groeien'


Het idee mijn eigen 'lichtpuntjes'doosje samen te stellen danst nog door mijn hoofd. Een flink aantal spreukjes of wijsheden kan ik wel bedenken maar vast niet genoeg om er een heel doosje mee te vullen.
Ik vind het leuk jullie daarom iets te vragen; zouden jullie me willen helpen met het samenstellen van  lichtpuntjes voor in een doosje? Wat is de zin, het idee, de gedachte die jullie helpt het positieve pad te blijven bewandelen? (Misschien zijn het er wel meerdere?). Leuk als je ze met mij wilt delen. Dat kan door een berichtje achter te laten of me een mail te sturen op het mailadres wat je hiernaast kunt lezen. Onder de meedenkers verloot ik, als de doosjes klaar zijn, 3 lichtpuntjesdoosjes! 

zaterdag 16 maart 2013

fruitbomen snoeien

Wat hebben we vandaag hard gewerkt in de boomgaard. Op de foto zie je mij (nou ja, mijn handen) de Groninger Kroon snoeien! Gezellig om met een groep buren zo aan het werk te zijn. En dat dat werken wordt afgewisseld met koffie drinken en soep eten maakt het extra leuk. Voor meer foto's van vandaag... kun je een kijkje nemen op het blog van onze buurtbongerd.