vrijdag 29 april 2016

in de bedstee

We gaan op reis en we nemen mee... beer! Jongste en ik pakken wat spulletjes om samen een nachtje te gaan logeren. Vriendin tipte ons een Bread & Breakfast heel dichtbij Zutphen...


En ze heeft niets teveel gezegd; we belanden in een paradijselijk stukje Achterhoek in een schattig klein huisje. Van de weersvoorspellingen klopt gelukkig weer helemaal niets. Het zonnetje schijnt regelmatig en dan ziet 'onze' tuin er zo uit;


We hebben niet veel meer nodig dan ons schattige huisje en héél véél spelletjes. Maakt mama dochter in met pesten, andersom doet zij dat met vier-op-een-rij. En 's avonds... gaan de beide meisjes lekker vroeg samen op stok, in de bedstee ;-)


dinsdag 26 april 2016

heel toepasselijk

In de leukste kringloopwinkel van Zutphen waar ik iedere maandag (en af en toe op zaterdag) werk lopen meer dan 70 vrijwilligers rond. Niet allemaal tegelijk trouwens maar het is een komen en gaan van mensen die allemaal hun eigen taken hebben. De vrijwilligers zijn verdeeld over verschillende afdelingen die zich richten op inzameling, selectie en verkoop van tweedehands spullen. In een omgeving waar zóveel vrijwilligers werken komen heel veel namen voor (al voeren de namen Jan en Henk wel de boventoon ;-)


En zo kan het gebeuren dat ik op een maandagochtend dit tafereeltje zie staan in de hoek met mokken en glazen. Wel een heel toepasselijke manier om je medewerker te bedanken ;-)

maandag 25 april 2016

supercake

'Echt waar? Dat had ik niet gedacht zeg!' Terwijl dit plankje met supercake van hand tot hand gaat is dat het zinnetje wat ik van vandaag onthouden heb. Vandaag is de dag waarop er voor mij slingers hangen, slingers die te maken hebben met het aantal keren dat ik in mijn leven jarig ben geweest en dat is vandaag precies.... 46 keer ;-)

 

Wat fijn om er weer een jaartje bij te hebben gekregen! De cakes die manlief voor me bakte om te trakteren zijn schoon op en dat is geen wonder; dit appelcake recept is superlekker! Voor één cake maak je het gewone cakebeslag maar eerst maak je het volgende mengsel;

  • 1 a 2 appels schillen en in stukjes snijden
  • bestrooien met kaneel en rietsuiker, dit even laten intrekken
  • klontje boter in de koekenpan smelten. 
  • appels erin bakken met 2 lepels appelmoes en een handje gewelde rozijnen
  • als dit een beetje indikt (de appels zijn dan ietsje zachter geworden) een grote lepel appelstroop even meebakken.
  • het geheel goed laten afkoelen (anders zakt het gelijk naar de bodem van het bakblik) en daarna het mengsel over het cakebeslag in het bakblik scheppen.
  • gewone baktijd voor cake aanhouden
  • na het storten laten we de cake afkoelen op een plaat waarop we eerst rietsuiker hebben gestrooid, dat geeft een knapperig onderkantje ;-)
 en dan is dit het resultaat ;-)


donderdag 14 april 2016

lentevrede

Soms ben ik er zelf verbaasd over; hoe je met een foto kunt focussen. Is de foto gemaakt dan kun je hem ook nog eens bewerken waardoor bijvoorbeeld nog maar een facet van het geheel overblijft. Dat facet roept een bepaalde stemming op en laat je de wereld op een manier zien die je anders volledig was ontgaan.


Dit is een stukje van een graffitiwerk van oudste. Gespoten op een oud tafelblad dat zich geduldig leent voor steeds weer een andere creatie. Voor ons is het een kleurige blikvanger in onze, verder heel saaie tuin! We moeten er nodig in aan het werk maar de tijd verdwijnt zo gemakkelijk in andere dingen. Dan maar focussen op dit kleine kleurige stukje ;-)


De tijd komt vast dat we moed verzamelen om de tuin eens flink aan te pakken. Voorlopig liggen mijn zweetdruppeltjes vooral in de nieuwe moestuin....


dinsdag 12 april 2016

in de aanbieding

Heb ik jullie het verhaal van onze 'winkelcentrum-eend' al eens verteld? Het verhaal gaat (ik was er zelf niet bij, jammergenoeg) dat een eend op een morgen de bakkerswinkel binnenliep. De verkoopster in de winkel bedacht zich geen moment en lokte de eend, met een bolletje, weer terug naar de zwemvijver achter het winkelcentrum en daar... heeft ze tot op de dag van vandaag spijt van ;-)

even een broodje halen...

Vandaag parkeer ik mijn fiets bij de supermarkt als ik van een afstand meneer en mevrouw eend aan zie komen waggelen. Het laat zich raden waar naartoe ze onderweg zijn... juist! En geef ze eens ongelijk; de broden zijn tenslotte vandaag in de aanbieding!

zondag 10 april 2016

enjoy

De resultaten van de moestuintjes spaaractie worden steeds meer zichtbaar in onze vensterbank;


En dat komt ontzettend goed uit want dit jaar.... gaan we in het écht moestuinieren! Buur uit de straat heeft een moestuin van 100 vierkante meter, dit jaar ga ik die tuin samen met haar doen! De tuin is ondertussen kweekvrij (zo goed mogelijk dan) en zaaiklaar gemaakt. Klaar om te starten ;-)



Vandaag gaat, behalve de koffie ook bellenblaas in de tas. Genieten zo'n stukje grond en het vooruitzicht van groeien en bloeien, oogsten en inmaken. Wordt vervolgd ;-)


donderdag 7 april 2016

lekker eigenwijs

Bij de afvalcontainers ligt een deur van een wasmachine. Jaaaa leuk! Dat is me precies één keer eerder gebeurd en toen heb ik, van die deur, iets gemaakt wat ik nog steeds regelmatig gebruik...


De deur mag mee naar huis. Daar vind ik al snel een vrijwilliger die met een schroevendraaier het glas losmaakt van zijn ombouwsel.



een sopje, een sponsje...


En klaar is deze fruitschaal! lekker eigenwijs vind ik hem. Dat ie a-ymetrisch is en niet aan beide kanten even hoog maar vooral... het idee. Aan het eind van een wasmachine kan het deurtje nog jaren mee ;-)

dinsdag 5 april 2016

leuk!

Al ruim 2 jaren zijn ik en mijn bloemetje onafscheidelijk. Ik heb er al heel wat versleten want een bloemetje in mijn haar is voor mij als tandenpoetsen; geen dag zonder ;-) Mijn bloemetje is een terugkerend onderwerp van gesprek. Waar koop je die bloemetjes, moet je 'm elke dag water geven, dat soort dingen. Ik heb zelfs een 'zwaaicontact' met een jonge moeder omdat we allebei een bloemetje in ons haar hebben. De eerste keer zwaaiden we wijzend naar ons bloemetje. Ik weet niet wie ze is maar vind het zwaaien wel erg grappig.


Vanmiddag, bij het verlaten van de supermarkt stapt een, mij onbekende, mevrouw op haar fiets en roept naar mij; 'Leuk, dat bloemetje in je haar!' Ik stap op m'n fiets en blijf erover nadenken. Zo'n onverwacht aardige opmerking van een mij onbekende mevrouw. Voor mij is het weer een bewijs; Aardig zijn kost helemaal niets maar heeft enorm veel impact. Het feit alleen al dat ik er nog een tijd bij stil blijf staan, er nu dit blogje over schrijf. Bij al het donkere in de wereld is er ontzettend veel licht, je moet het alleen wel zelf aan de wereld toevoegen! Laten we steeds gul complimentjes uitdelen. Doe je mee?

zondag 3 april 2016

dag winter, hallo lente!

Als je oplet zie je ze overal... verloren handschoenen, goed zichtbaar opgehangen zodat de eigenaar ze kan herkennen. Sommige hangen er al tijden, weinig hoop dat ze nog bij hun eigenaar terecht gaan komen. 




Tegelijk zijn die verloren handschoenen het startsein van een nieuw seizoen. Sommige veldjes met narcissen geven bijna licht, práchtig!



zaterdag 2 april 2016

het laatste koekje

Deze foto brengt mij veel plezier. Plezier wat alles te maken heeft met herkenning ;-) Als je dan aan het koekjessnoepen slaat laat dan nog wel ééntje in de verpakking achter. Om je schuldgevoel te sussen; ik heb wel koekjes gesnoept maar ik heb ze niet allemáál opgegeten!

plaats delict; onze voorraadkast
In onze voorraadkast ligt, kort vóór deze foto, een nieuw pakje met koekjes. Van al die koekjes is er nog ééntje over! Ik maak de foto en korte tijd later zitten we, samen  met de opa's en oma's,  aan tafel. Het gesprek komt op dit plaatje en het duurt maar even of alle generaties aan tafel weten een dergelijke situatie over zichzelf te vertellen. Van zondagse koek tot kapotte eieren tot de traktatie van Sinterklaas... Ondeugd is van alle tijden, kinderen opvoeden ook en.... leuke verhalen daarover vertellen aan tafel ook ;-)